fbpx
Azman Academy logo 1 transparent-01

Hiasan Dalaman

Berapa Kos Perkhidmatan Reka Bentuk Dalaman 3D di Malaysia?

Artikel ini menerangkan mengapa anda harus mendapatkan lukisan reka bentuk dalaman 3D sebelum memulakan pengubahsuaian.

 

Projek reka bentuk rumah adalah pelaburan besar. Perkara ini berlaku sama ada anda baru membeli rumah pertama anda, atau sedang berusaha membayar harta tanah sewa ketiga anda.

 

Tetapi. jika anda tidak merancang reka bentuk dalaman anda, atau menyewa pereka dalaman di Kuala Lumpur yang tahu bagaimana membuatnya dengan betul, anda mungkin akan membuat banyak kesilapan, dan menghabiskan anggaran.

 

Itulah sebabnya visualisasi 3D sangat penting. Ini membolehkan anda melihat seperti apa bilik anda sebelum memulakan sebarang kerja pembinaan.

Mengapa anda memerlukan perkhidmatan visualisasi 3D?

Sebelum memulakan pengubahsuaian rumah atau projek reka bentuk dalaman rumah, anda perlu mempunyai idea yang jelas tentang bagaimana rupa karya siap.

 

Pada permulaan projek, pereka dalaman anda akan cuba memahami kehendak anda. Contohnya, mereka mungkin meminta anda menerangkan gaya yang anda sukai dan mewawancarai anda untuk memahami bagaimana anda dan keluarga anda menggunakan ruang tersebut.

 

Kemudian, mereka mungkin menunjukkan kepada anda papan mood untuk mendapatkan persetujuan mengenai warna, tekstur dan kain. Papan mood adalah cara untuk pereka dalaman menyampaikan idea awal mereka kepada anda untuk menyelaraskan idea kreatif antara anda dan pereka anda.

 

Ia boleh terdiri daripada foto dari projek yang telah siap, gambar perabot atau lampu individu, atau gambar untuk menunjukkan jenis bahan yang mereka fikirkan untuk lantai, dinding dan kaunter.

 

Inilah sebab mengapa reka bentuk dalaman 3D adalah idea hebat:

 

Reka bentuk dalaman 3D dapat menunjukkan ruangan baru anda dengan terperinci

 

Walaupun papan mood sesuai untuk membuat reka bentuk awal, kaedah terbaik untuk pereka dalaman anda menunjukkan bagaimana reka bentuknya kelihatan di bilik anda yang sebenarnya, adalah dengan membuat lukisan reka bentuk 3D.

 

Hari-hari ini, lukisan reka bentuk dalaman dilakukan di komputer menggunakan perisian 3D. Pereka dalaman akan membuat model 3D bilik anda, berdasarkan ukuran sebenar bilik, dan kemudian memberi cadangan cadangan mereka untuk lampu, kabinet, lantai, warna dan banyak lagi. Perancangan ruang 3D juga membantu memanfaatkan sepenuhnya denah lantai dan kabinet simpanan anda.

 

Ia mengelakkan putaran balik yang mahal kemudian

 

Lukisan reka bentuk 3D lebih murah daripada membetulkan kesilapan di kemudian hari. Sebagai contoh, katakan bahawa anda perlu menggodam untuk membuang tembok. Lukisan reka bentuk membolehkan anda melihat rupa bentuknya. Sekiranya anda tidak menyukainya, anda sentiasa boleh mengubahnya.

 

Tetapi, jika anda meneruskannya dan anda berubah fikiran anda kemudian, akan sangat mahal untuk mengubah rancangannya kerana kerja itu mungkin sudah selesai.

 

Ini berfungsi sebagai perjanjian antara pemilik rumah dan pereka

 

Lukisan reka bentuk 3D adalah salah satu dokumen terakhir sebelum kerja sebenar dimulakan. Jadi, ia mestilah representasi reka bentuk terkini dan paling tepat. Setelah berpuas hati dengan lukisan reka bentuk 3D, anda boleh menandatanganinya, dan kerja-kerja pengubahsuaian atau pembinaan yang sebenarnya dapat dimulakan.

Berapakah kos untuk mendapatkan lukisan reka bentuk 3D?

Tidak memerlukan banyak kos untuk menyewa pereka dalaman untuk membuat rendering dalaman 3D rumah anda. Harga boleh bermula dari sekitar RM1,200 untuk hingga 3 bilik di unit kondominium sekitar 1200 kaki persegi.

Apakah perbezaan antara perkhidmatan visualisasi 3D bernilai RM1,200 berbanding RM10,000?

Kualiti persembahan boleh kelihatan sangat berbeza antara visualisasi RM1,200 berbanding RM8,000.

 

Itu kerana memerlukan lebih banyak masa dan usaha untuk menambahkan perincian yang baik pada rendering.

 

Tahap terperinci ini mungkin diperlukan jika anda membuat gambar untuk katalog majalah atau reka bentuk (contohnya, adakah anda tahu bahawa semua gambar dalam katalog IKEA anda benar-benar maya?)

 

Tetapi bagi pemilik rumah rata-rata, rendering yang lebih sederhana mungkin baik. Itu kerana rendering berkualiti rendah dapat membantu anda memahami semua elemen penting dalam reka bentuk. Contohnya, di mana lampu dan perabot akan diletakkan; warna apa yang akan digunakan; dan rupa kabinet anda.

 

Ya, rendering 3D yang lebih berpatutan mungkin tidak kelihatan seperti foto-realistik, tetapi titik utama pengambilan pereka dalaman adalah menggunakan bakatnya untuk membantu anda membuat rumah yang berfungsi dan bergaya; dan tidak memfokuskan sepanjang masa pada persembahan. Fikirkanlah dengan cara ini, mengapa meluangkan masa untuk membuat Avengers: Endgame level CGI hanya untuk menggambarkan ruang tamu anda?

 

Dengan ini, berikut adalah beberapa contoh lukisan reka bentuk dalaman 3D yang membantu pemilik ini menggambarkan rumah mereka:

 

0
YOUR CART
  • No products in the cart.